Speel om te winnen

Janita
Speel jij weleens een spelletje? Zoals monolopoly of mens erger je niet? Zo af en toe doe ik spelletjes met mijn kinderen op een regenachtige en druilerige vakantiedag. Dikwijls start het met frisse tegenzin, maar  uiteindelijk raak ook ik in de ban van de magie rondom het spel.
 

Lees meer

Creative spark in you

Janita
Als ik terug kijk op mijn lesgeefperiode van 20 jaar in het voortegzet onderwijs kan ik niks anders doen dan concluderen dat ik altijd al methodes en spellen heb gemaakt. Ik heb nog nooit gewerkt uit een bestaand boek/methode en wilde altijd lessen op maat maken. En lessen op maat maken, houdt voor mij in dat je kijkt wie je voor je hebt zitten en wat heeft hij/zij nodig? En dit alles natuurlijk binnen een vooraf afgesproken kader. Ons team bepaalde namelijk voor een jaar wat er behandeld moest worden per leerjaar.

Lees meer

Dromen komen uit...

Janita
Vandaag was dé dag waarop een grote droom van mij is uitgekomen. Sinds ik mijn eigen bedrijf Crioel ben gestart droom ik er al van om een witte auto te hebben met daarop kleurrijke bubbels, die staan voor creativiteit. Met creativiteit ga je dingen zien die eerst voor je verborgen waren, je gaat mogelijkheden ontdekken, kortom je gaat bruisen…..zoals mijn bubbels op de auto laten zien.

Lees meer

Structuur en systeem

Janita
De afgelopen dagen kunnen we genieten van zonnig weer. Wat een heerlijkheid. Ontbijten in de tuin, koffiedrinken, lunchen, kotorm alles wat eerst plaats vond in huis vindt nu in onze tuin plaats. Ik kan daar wel aan wennen. Helemaal nu onze tuin zijn eigenlijke vorm krijgt.  Ons huis slokte afgelopen jaren onze aandacht op en nu is er eindelijk tijd vrij gemaakt voor de tuin. 

Lees meer

leerling wordt leraar

Janita
Het leven van een moeder én ondernemer gaat niet altijd over rozen. Naast alle beslommeringen rondom de huishouding en mijn bedrijf, heb ik te maken met onze drie opgroeiende jongens in de leeftijd van 11 tot 18 jaar. En dat is op zijn zachtst gezegd nogal uitdagend. Maar gelukkig levert het me ook altijd weer nieuwe inzichten op voor mijn bedrijf. Dat is het voordeel van werkzaam te zijn in het onderwijs. 

Naast alle kennis die ik afgelopen 20 jaar heb vergaard en de daarbij komende ervaring PLUS de ervaringen nu met mijn eigen zoons maakt dat ik jou, ondernemende professional in het onderwijs, verder kan helpen om meer impact te krijgen in het onderwijs.

Lees meer

Impact in de klas

Janita
Je hebt niet zelf in de hand hoe je leven verloopt, laat staan jouw lessen.  Je hebt niet in de hand hoe jouw leerlingen bij jou in de les zitten. Of dat je een telefoontje krijgt van een ongeruste ouder, of dat een collega die het even niet meer ziet zitten jou toevertrouwd met datgene waar hij/zij tegenaan loopt; een lastige leerling, een vervelend rooster, een starre directeur of noem maar op. Dat kun je allemaal effect laten hebben op het verloop van jouw dag.

Lees meer

verruim je blik

Janita
Ik ben voornemens om de komende tijd aandacht te besteden aan kennismaking met de skills. Heel laagdrempelig. Want als er iets is dat ik de afgelopen tijd heb geleerd, dan is het wel dat de 21st century skills nog altijd niet goed gekend worden. Sommige docenten weten niet wat ze ermee moeten, sommige ouders hebben er nog nooit van gehoord en de leerlingen? Die vinden alles wel prima. Toch?! Dus hoogste tijd voor een laagdrempelige kennismaking.

Lees meer
  • 1